Is roken gezond ? ?

Waarom is roken ongezond?
Roken is slecht voor de gezondheid. De schadelijke stoffen in de sigarettenrook vergroten de kans op vele aandoeningen. Denk aan longkanker, hart- en vaatziekten, COPD en keelkanker. De meest schadelijke stoffen zijn teer, nicotine en koolmonoxide.

Het effect van een sigaret

Teer heeft voornamelijk effect op de longen. Het is een mengsel van verschillende stoffen die tot een plakkerige, stroperige stof in de longen condenseren. Teer bevat kankerverwekkende stoffen, waardoor longkanker kan ontstaan. Daarnaast veroorzaakt teer in de longen allerlei afwijkingen zoals bronchitis waardoor de ademhalingsfunctie achteruit gaat. Nicotine is een verslavend middel dat voornamelijk op het zenuwstelsel werkt. Koolmonoxide vermindert het vermogen van de rode bloedcellen om zuurstof op te nemen en door het lichaam te vervoeren.

Meer kans op ziektes

De doorsnee roker is iemand die vijftien tot twintig sigaretten per dag rookt. Vergeleken met een niet-roker loopt hij of zij:

Veertien keer meer kans om aan longkanker, strottenhoofd- of keelkanker of mondkanker te sterven.
Vier keer meer kans om te sterven aan slokdarmkanker.
Twee keer meer kans om te sterven aan blaaskanker.
Twee keer meer kans om te sterven aan een hartaanval.

Gevolgen en risico's van roken

Sigaretten zijn de voornaamste oorzaak van chronische longaandoeningen, zoals chronische bronchitis en longemfyseem. Een chronische longziekte geeft ook een grotere kans op longontsteking en hartinsufficiëntie. Roken verhoogt ook de bloeddruk wat weer andere gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Roken tijdens de zwangerschap

Ook de gewoonlijk kleine risico's van de anticonceptiepil zijn bij vrouwen die roken groter. Een zwangere vrouw die vijftien tot twintig sigaretten per dag rookt, loopt twee keer zoveel risico een miskraam te krijgen als een vrouw die niet rookt. De kans op een te vroeggeboren baby, die daardoor veel kwetsbaarder is, is ook groter bij een rokende vrouw. Bovendien is de kans op een longaandoening zoals bronchitis groter wanneer iemand in een rokerige omgeving woont. Het zogenaamde 'passief roken', het inademen van rook van andere mensen, verhoogt ook het risico op longkanker bij niet-rokers.